Tonyina fresca de Doha por: Raul Romeva

Comença a Doha la recta final per decidir el futur de la Tonyina Vermella. Vaja, de fet, per decidir si aquesta espècie tindrà futur o simplement la deixem morir definitivament (quin gran error i quina gran irresponsabilitat que seria si passés això segon!!!!!!).

No és per casualitat que aquest és un tema que ha estat protagonista d’aquest bloc des de fa anys. En la categoria Mars i oceanshe recollit els nombrosos apunts que hi he dedicat.  Em complau veure com poc a poc aquest afer ha anat guanyant espais mediàtics i socials. Avui, escoltant les diverses ràdios matinals, estranya era la que no en parlava.

A Doha, on té lloc des d’ahir fins el dia 25 la 15ena Reunió de la Convenció Internacional que regula el Comerç Internacional de les Espècies Amenaçades (CITES) s’ha de decidir, entre altres coses, si la Tonyina Vermella s’incorpora a la llista (Apèndix 1) de les espècies per a les quals se’n prohibeix, directament, el comerç internacional. Acompanyen a la Tonyina Vermella 42 dues altres propostes que que van des de l’ós polar a diverses plantes mexicanes.

No és d’estranyar que la major oposició provingui del Japó (el 80% de les captures de Tonyina del Mediterrània, per exemple tenen els nipons com a mercat preferencial). Els falsos rumors i les estratègies de confussióaugmenten entre passadissos. Cal mantenir la guàrdia ben alta, cosa que fan una més que digna representació d’ONG (Greenpeace, WWF, Oceana, Mar Viva, …), científics (Sergi Tudela, Sebastián Losada,…) i analistes qualificats (Roberto Mielgo, Charles Clover    ,…).

La postura de la UE, a hores d’ara, i després d’una llarga i dificultosa trajectòria, és de donar suport a la proposta de prohibir el comerç internacional. Vàrem obrir el camí al Parlament Europeu, i seguidament ens va seguir la Comissió Europeai, amb moltes reticències el Consell de la UE (degut a l’oposició espanyola sobre tot) el Consell de la UE.

Aquest és, també, un afer que afecta de ple casa nostra (veure apunt Sant Raül Romeva? què més voldria que haver fet algun miracle), tot i que no totes i tots compartim ni l’anàlisi ni les sortides (jo, per exemple, estic plenament a favor de la inclusió de la Tonyina Vermella a l’Apèndix I de CITES).

Ara toca veure com cadascú afronta a Doha, les responsabilitats que li pertoquen. Ho podem segur de primera mà a través del lloc web http://freshfromqatar.marvivablog.com 

Foto: La Presidenta del Consell UE, Espinosa, saluda els delegats japonesos. Font: Roberto, des de Doha, a través del blog ad hoc de Mar Viva http://freshfromqatar.marvivablog.com des d’on podem seguir el dia a dia de les discussions.
Raul Romeva desde Doha, Qatar.
Be Sociable, Share!
This entry was posted in Diario de Doha, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.